torstai 21. marraskuuta 2013

Huittisten kuvauspäivä 4.11.2013

Huittisten kuvauspäivästä on kulunut jo jokunen tovi, mutta nämä asiat eivät ole vielä vanhentuneet, kun editointipäiväkin on vielä edessä. Editointia ja uusia seikkailuita odotellessa tässä oppilaiden raporttia kuvauspäivästä.
  
TIHKUSADETTA JA JOKIJUTTUJA


Aloitimme aamulla kivikoululla. Ari ja Satu aloittivat kytkemällä muutamat kamerat Artturiin ja Riinan pyörään. Sitten polkupyöräryhmä lähti Arin perässä toiseen paikkaan ja me muut poljimme puhdistamon rantaan. Siellä tapasimme Laurin.Lauri kertoi meille vedestä/joista. Saimme kysellä ja kuvausryhmä kuvasi sitä.

Satoi koko ajan, joten tuli nopeasti kylmä. Moni alkoi hypellä. Lauri kertoi muun muassa Huittisten jokien historiasta. Lauri testasi joen vettä ja katsoi jotain mittaustuloksia sellaisesta pienestä laitteesta. Tulosta emme muista…Jokainen sai etsiä itseään kiinnostavat paikan/asian,  ja sitten kuvaaja Milja ja äänimiehet Sara J, Joona ja Ella tulivat kuvaamaan, kun kerroimme asiasta. Sanni ja Nea valitsivat joen pientareen, jossa oli paljon vihreää ja muualla oli ruskeaa, Lotta valitsi hauskan puun ja Frans ja Robert kävyn.

Kun ympärille katsoi, näki jos jonkunlaisia kameroita ja kuvaajia. Aaron ja Sara kiertelivät maanpintaa pitkin veden kestävän kameran kanssa. Sitten taas kuuntelimme, kun Lauri kertoi meille savesta.

Lopuksi vielä kuvasimme Kiitos-jutun ja Mitä opimme. Nea, Lotta ja Mia kertoivat kameralle, mitä olivat oppineet.


Nea Peltola ja Sanni Lintunen
KUVAUSRETKI PYÖRÄILLEN


Aamulla lähdimme kivikoulun pihasta puoli yhdeksältä. Ennen kuin lähdimme, Riinan pyörään asennettiin kamera. Artturille laitettiin Go Pro Hero 3. Meidän piti ottaa vedenkestävät kamerat, koska satoi vähän tihkua. 

Artturi, Riina, Miikka, Ari, Akseli ja Miko lähtivät Sammunjokea kohti. Yllättäen pysähdyimme kirjaston sillalle kuvaamaan. Sammunjoella näimme paloauton, jolla oli vilkut päällä. Onkohan se tullut Huittisten paloasemalta? Perillä kuvasimme kameroillamme siltaa ja sen alapuolta, jokea ja toisiamme. Sillan alla oli kuollut kalan raato. Törkimme sitä kepillä.

Seuraava kohteemme oli Leijonapuiston joki/silta. Riina ja hänen pyöränsä kuvailivat paljon. Myös Artturi kuvasi GO Pro Herollaan paljon. Miko kuvasi Riinan pyöräkameralla veden päällä. Miikka ja Akseli leikkivät hetken Leijonapuistossa.

Sitten ajoimme WPK:N rantaan kuvaamaan jokea. Miikka ja Akseli saapuivat vähän myöhässä, koska olivat leikkineet niin innokkaasti Leijonapuistossa. Artturi ja Riina olivat joella kuvaamassa taas innokkaasti. Akseli ja Miikka eivät ehtineet kuvata, kun oli jo aika lähteä seuraavaan paikkaan.


Artturi ohjasi meidät ”oikopolun” sillalle ja toisellekin sillalle. Siltojen alapuolelle ei päässyt. Sitten Riina ja Artturi saivat kuvata koko matkan koululle saakka. Artturi meni kuvaamaan vähän kaupunkia ja muut jatkoivat matkaansa SataEdulle. Artturi tuli meitä vastaan jäähallin sillalle. Hän oli nähnyt kylällä kaksi panssarivaunua. Sitten menimme samaa matkaa koululle asti. Olimme ihan uitettuja kissoja, kun palasimme koululle. 

Oli kiva päivä Arin kanssa!

Riina Alho ja Artturi Kiuru

Täällä vielä tutkija Lauri Parviaisen haastattelu, joka oli meillä asiantuntijana Posivasta.


LAURI PARVIAISEN HAASTATTELU


Miten olet päätynyt Posivalle?

Aloitin opiskelun lukiossa opiskelemalla luonnontiedettä, fysiikkaa ja biologiaa. Päädyin tämän jälkeen yliopistoon opiskelemaan kemiaa. Tulin kesätöihin Posivalle opiskelun jälkeen. Tällä hetkellä työskentelen äitiysloman sijaisena pohjavesiasioissa. 

Miksi loppusijoitus tehdään 400 metrin syvyyteen?

Loppusijoitus tehdään 400 metrin syvyyteen, koska siellä on hyvin hitaasti muuttuvat olosuhteet, pieni pohjaveden virtaus ja lisäksi kallio eristää ydinjätteen tehokkaasti elollisesta luonnosta.

Miten estetään radioaktiivisuuden tulemista pintaan?

Ydinjäte suljetaan kapseleihin, jotka estävät radioaktiivisten aineiden pääsyn pohjaveteen, kapselit eristetään pohjavedestä bentoniittisavella.

Miten bakteerit auttavat veden puhdistamiseen?

Bakteerit kuluttavat vedestä orgaanista ainesta ja vajoavat pohjaan, jolloin vesi puhdistuu.

Mitä tapahtuu, jos kaataa bensaa veteen?

Bensa on akuutisti myrkyllinen aine, joka on vahingollista eläimille, mutta pitkän ajan kuluttua se häviää vedestä haihtumisen ja bakteerien seurauksena,

Mikä on pahin saastuttaja, jonka voi heittää veteen? 

Radioaktiivisuutensa vuoksi ydinjäte voisi olla vaarallisin veteen joutuva aine

Kuinka kaukana olet tehnyt töitä? Entä työkaverisi?

Noormarkussa, mutta työkaverini ovat käyneet Grönlannissa,  jossa he ovat tutkineet jäätikön vaikutusta pohjaveteen.

Miksi näitä veteen liittyviä asioita pitää tutkia?

Jotta voidaan varmistua loppusijoituksen turvallisuudesta.


Haastattelijoina
Milja Kyrömäki, Lotta Maine, Robert Silenko ja Frans Hakasuo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti